Kuinka perustaa 4H-yritys, step-by-step


Sinustako 4H-yrittäjä? Ehdottomasti!


Oletko 13-28-vuotias nuori, joka on kiinnostunut perustamaan oman yrityksen? Onko yrityksesi liikevaihto 50 – 8000 €? Pystytkö sitoutumaan 4H:n arvoihin? Jos vastasit kysymyksiin kyllä, olet valmis 4H-yrittäjäksi! 4H-yrittäjyys on hieno ohjattu työkokemus, mitä moni työnantaja ja oppilaitos arvostaa.

4H-yritys on toimintamalli, joka mahdollistaa yrityksen perustamisen turvallisesti ja ohjatusti. 4H-yrittäjyys tarjoaa loistavat mahdollisuudet myös verkostoitumiseen! Yhdistyksemme auttaa sinua jokaisessa työvaiheessa! Sinulla ei tarvitse olla valmista ideaa yrityksellesi, sillä voimme miettiä sitä yhdessä. Yrityksen perustaminen on erittäin edullista (n. 70 €), ja yhdistys sitoutuu hankkimaan nuorelle vähintäänkin sen verran työpalveluita, mitä yrityksen perustaminen tulee maksamaan.


4H-yrityksen kriteerit:

-Nuori tekee kirjallisen suunnitelman omasta yritystoiminnastaan (liiketoimintasuunnitelma)

-Liity Enon 4H:n jäseneksi ja tee yrityksen perustamisilmoitus Enon 4H-yhdistykseen (sähköisen jäsenkortin kautta)

-Nuori tekee kirjallisen sopimuksen yrityksestään ohjaajansa kanssa (yritysohjaussopimus)

-Yritystoiminta on 4H-arvojen ja hyvän maun mukaista

-Yrityksen myynti on 50-8000 € / vuosi

-Yritystoiminnasta tehdään  vuosittain toiminta- ja talousraportti Enon 4H:lle valmiilla raportointilomakkeella (sähköisen jäsenkortin kautta)


Muistilista 4H-yrityksen perustamista varten:


1. Ole yhteydessä Enon 4H-yhdistykseen. Tuo esille, että olet kiinnostunut perustamaan 4H-yrityksen.

2. Liity Enon 4H-yhdistykseen TÄÄLTÄ. Saat tunnukset sähköiseen jäsenkorttiin.

3. Tee liiketoimintasuunnitelma esim. 4H-BMC -taulukkoon, joka löytyy TÄÄLTÄ.

4. Etsitään sinulle yritysohjaaja. Ohjaaja voi olla esimerkiksi yritystaustaa omaava tuttu, oma vanhempi tai läheinen. Tehdään hänen kanssaan ohjaussopimus. Pyydä ohjaussopimuksen pohja paikalliselta 4H-yhdistykseltä. Yritysohjaajaksi liitytään TÄÄLTÄ ennen ohjaussopimuksen tekemistä.

5. Tee 4H-yrityksen perustamisilmoitus sähköisen jäsenkorttisi kautta. Voit muokata perustamisilmoituksen tietoja myös jälkikäteen. Perustamisilmoituksen yhteydessä kannattaa ottaa yritykseen vakuutus, mikäli teet esimerkiksi työpalveluita. Vakuutus korvaa asiakkaalle mahdollisesti aiheutuvat vahingot.


4H-yrityksen perustamista varten voit tarvita myös näitä:


1. Käy halutessasi 4H-yrityskoulutus tai perehdytys. Ole yhteydessä paikalliseen yhdistykseen ja sovi koulutus- tai perehdytysajankohta.

2. Hae 4H-yrityksellesi Y-tunnus, mikäli haluat laskuttaa asiakkaita. Mikäli haluat veloittaa pankkikortilla tai käteisellä, et välttämättä tarvitse Y-tunnusta. Jokainen yrittäjä hakee oman Y-tunnuksen.

3. Avaa yritystili tai toinen käyttötili esim. paikallisessa pankissa. Mikäli 4H-yrittäjiä on useampi, voidaan käyttää yhtä yritystiliä.

4. Hanki kansio, johon keräät kaikki 4H-yritykseesi liittyvät tärkeät asiat, kuten sopimukset, muistiot, kuitit ja muut tositteet. Ole huolellinen laatiessasi kirjanpitoa. Kaikki tulot ja menot tulee kirjata ylös.

5. Luo yrityksellesi sähköposti, jonka käyt lukemassa arkisin päivittäin. Lataa myös sähköpostin mobiilisovellus.

6. Ota kuvia tuotteistasi, palveluistasi ja mahdollisesti myös itsestäsi markkinointia varten.

7. Perusta yrityksellesi asiakasystävälliset verkkosivut ja / tai some-kanavat. Tee niistä yksinkertaiset ja selkeät.

8. Jos sinulla on Y-tunnus, täytä elinkeinotoiminnan veroilmoitus seuraavana vuonna yritystoiminnan aloittamisesta.

9. Ilmoita yrityksesi tiedot 4H-yritystorille.

10. Osallistu vuoden 4H-yrittäjä -kilpailuun!


Mikäli 4H-yrittäjyyteen tai yrityksen perustamiseen liittyen herää kysyttävää, olethan yhteydessä Ricoon esim. WhatsApin kautta (puh: 050 0168 801). Voit laittaa myös sähköpostia osoitteeseen rico.mutanen@4h.fi.